Baikalmeer
Het Baikalmeer of Bajkalmeer (Russisch: Озеро Байкал) is een meer in het zuiden van Siberië (Rusland) ten zuiden van het Baikalgebergte. Met een diepte van maximaal 1637 meter en de oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) is het Baikalmeer het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld.
De etymologie van de naam Baikal is onzeker. Mogelijk is er een verband met het Turkse bai kul dat rijk meer betekent of specifieker het Jakoetische baigal dat meer, 'zee' of bai-kyul dat rijk meer betekent. Het Jakoetisch is een Turkse taal.
Het Baikalmeer is het grootste zoetwatermeer van Eurazië. Gemeten naar oppervlakte is het Bovenmeer (op de grens van de Verenigde Staten en Canada) groter. De inhoud van het Baikalmeer is groter dan de inhoud van alle 'Grote Meren' van Amerika bij elkaar. Het meer bevat voldoende zoetwater om de drinkwaterbehoeften van de hele wereldbevolking te voorzien voor een periode van 30 jaar. Het wordt door ruim 300 rivieren gevoed, waarvan de Selenga in het zuiden de voornaamste is. De enige afvoer is de Angara, waarlangs het Baikalmeer via de Jenisej afwatert op de Noordelijke IJszee.
Het meer is rijk aan flora en fauna en herbergt unieke diersoorten als de baikalrob (een zoetwaterzeehond), de zalmachtige omoel en een hele reeks endemische vlokreeftjes.
Sinds 1996 staat het Baikalmeer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Op 29 juli 2008 bereikte een Russische expeditie in een mini-onderzeeër de bodem van het Baikalmeer op een diepte van 1680 meter.