• Trein 3
 • Suzdal 2
 • labuti jezero stipa king
 • kremlin moscow 1
 • Boot 2
 • karelia zonsondergang 1
 • kamtsjatka panorama 1
 • Bruggen 2
 • Treinen.

  Dwars door Rusland!
 • Suzdal.

  Op en top Rusland!
 • Russisch ballet.

  Een klassieker!
 • Een zomer in Rusland.

  Volop zon en kleur!
 • Riviercruises.

  Een geweldige belevenis!
 • Karelia.

  Zonsondergang!
 • Kamtsjatka.

  Extreem Rusland!
 • Sint Petersburg.

  Bruggen!

Rusland Algemeen

Eten en drinken

Een Russisch maaltijd is naar onze begrippen van een slechte tot een matige kwaliteit. Een Russische maaltijd bestaat meestal uit soep, salades, brood met salami, gerookte vis, paté en zoetigheden zoals taart. De warme maaltijden bestaan meestal uit vleesgerechten met vette sausen. Russen eten bij iedere maaltijd brood, wat zorgt voor een goede spijsvertering. Russen lunchen (obeyd) van elf tot drie en dineren (ossen) van zes tot tien. Beide maaltijden zijn over het algemeen warm en de lunch is meestal iets zwaarder dan het diner.

Het uit eten gaan in een restaurant is voor een Rus een betrekkelijk nieuw verschijnsel. Tot voor kort was het aanbod van goede restaurant erg beperkt. Tegenwoordig kan men echter in Moskou ook Europees, Kaukasisch, Indiaas of Chinees eten. Er zijn zelfs fastfood restaurant geopend. De kaart in een restaurant bestaat meestal uit drie gangen. Beroemde voorgerechten zijn kaviaar, salades (met Russische eieren) en 'warme hapjes'. Borsch is een bekende soort soep: het is stevige bieten- en koolsoep met stukken vlees en zure room. Als hoofdgerecht kunt u meestal kiezen uit vis (steur en snoekbaars bijvoorbeeld) en vlees (spiesen, boeuf stroganov en diverse speciaal gekruide kipgerechten). De toetjeskaart in Rusland is uitgebreid: de Russen zijn enorme zoetekauwen. De kaart bevat meestal vele soorten ijs(coupes), gebakjes en de zogenaamde blini (pannenkoekjes met allerlei soorten beleg; van zalm en kaviaar tot suiker, jam en kwark).

Prijzen verschillen enorm, van de goedkoopste lokale cafetaria (stolovaja) waar een simpele Russische maaltijd ongeveer $5 kost, tot exclusieve restaurants waar een diner meer dan $75 kost. De meeste internationale restaurants vallen in de gematigde tot de duurdere prijsklasse; het valt niet mee om goedkoop te eten in Moskou zonder steeds te vervallen in een menu van brood, kaas en salami (kolbasa). In de meeste restaurant wordt alleen contant geld geaccepteerd. Deze situatie verandert langzaam, maar het is nog steeds iets om rekening mee te houden voor je ergens gaat eten.

Rusland is erg beroemd om zijn kaviaar. De zwarte kaviaar (Ikra) is kuit van de steur die zwemt in de Kaspische zee. De Beluga kaviaar is het zeldzaamst en heeft een bijzondere, notige smaak. Rode kaviaar (keta) is zalmkuit. Aangezien er steeds minder steur wordt gevangen, wordt kaviaar van goede kwaliteit vaak vermengd met kaviaar van mindere kwaliteit.

Rusland is ook bekend om zijn Vodka. Vodka is in Rusland de meest gedronken (alcoholische) drank en wordt vaak zelf gestookt waarbij het alcohopercentage erg hoog is (meer dan 80%). Er zijn veel soorten Vodka verkrijgbaar zoals de heldere Vodka en die met citroensmaak, Spaanse pepers, gember, kruidnagel of jeneverbes. In Rusland wordt ook erg veel thee gedronken. De thee wordt geserveerd met een schijfje citroen en vaak gezoet met jam (Varenje) . Het kokende water komt traditie getrouw uit een Samovar (heet waterketel). Russische koffie is een stuk slapper dan Nederlandse koffie. Russische espresso komt het meest in de buurt van Nederlandse koffie en ook Turkse koffie is een goed alternatief.

Het is sterk af te raden om water uit de kraan te drinken. Water kan soms een bruine kleur hebben. Dit komt door het aanwezige ijzer. Het drinken van kraanwater kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Flora en fauna

Het landklimaat van het GOS kan verdeeld worden in verschillende zones:

Toendra's: Op een toendra groeien bijna geen bomen. De begroeiing bestaat slechts uit korstmossen. Op een toendra is een rijk dierenleven. Er leven beren, woelmuizen, lemmings, sneeuwhazen, poolvossen en rendieren. De grond onder de oppervlakte is meestal bevroren zodat de dieren er geen winterslaap kunnen houden. 's Zomers maken de grote hoeveelheid muggen het leven voor de mensen bijna onmogelijk. De grote zwermen muggen trekken wel erg veel vogels aan zoals de wulpen, snippen, grutto's, plevieren etc.

Taiga : Het toendra-achtig terrein dat begroeid wordt door struiken en lage bomen gaat langzaam over in een landschap met voornamelijk naaldbossen. Dit gebied wordt een Taiga genoemd en is rijk aan elanden, herten, reeën, wolven, vossen en eekhoorns. Ook voor vogels is de Taiga een prettig leefgebied.

Loofbossen en steppe: De Taiga loopt geleidelijk over in een loofbos van eiken, beuken, iepen en essen. De bossen van het GOS bedekken de helft van het landoppervlak en vormen een derde van de wereldvoorraad.

In het oosten van het GOS gaat de steppe over in het woestijngebied van de Gobiwoestijn. De zandsteppe worden bevolkt door allerlei knaagdieren.

Rusland telt ongeveer 140 beschermde natuurreservaten. Enkele diersoorten, zoals de Europese bizon leven dankzij deze natuurbescherming nog in het wild. In deze reservaten wordt ook wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Ondanks deze natuurbescherming wordt, door vervuiling en bontjagers, een aantal diersoorten bedreigd in hun bestaan.

Fotograferen en filmen

Tot enige jaren gelden was het op veel plaatsen verboden om te fotograferen. Tegenwoordig gelden er alleen nog beperkingen voor militaire objecten. Hieronder wordt verstaan: personen in uniform, bruggen, viaducten etc. Bij de grensovergangen en vliegvelden is het ten strengste verboden te filmen of te fotograferen. Ook in de aankomsthal van de vliegvelden mag niet gefotografeerd worden. Fotorolletjes zijn in Moskou volop verkrijgbaar. Let bij aanschaf van fotorolletjes altijd goed op de uiterste verkoopdatum!

Geld en valuta

De Russische munteenheid is de roebel (1 roebel= 100 kopeken). In omloop zijn munten van 1, 5, 10, en 50 kopeken en munten van 1, 2 en 5 roebel. Er zijn bankbiljetten van 10, 50, 100 en 500 roebel. Op de bankbiljetten zijn steden afgebeeld.

De roebel is in de afgelopen jaren enorm gedevalueerd. Tussen 1992 en 1998 zijn diverse grotere bankbiljetten ingevoerd. In juni 1992 werd het 1.000 roebelbiljet ingevoerd, in juli 1992 het 5.000 roebelbiljet en aan het einde van dat jaar het 10.000 roebelbiljet. In maart 1997 werd het 500.000 roebelbiljet ingevoerd. Op 1 januari 1998 zijn van alle geldbedragen 3 nullen geschrapt, zodat het 500 roebelbiljet vanaf dat moment het grootste bankbiljet was. Op dit moment is de Russische bank echter druk bezig met het invoeren van een 1.000 roebelbiljet als grootste coupure. Met de oude biljetten kan sinds 1999 niet meer betaald worden.

Buiten Rusland zijn roebels niet te verkrijgen. Op veel plaatsen in de stad kan je buitenlands geld wisselen voor de nationale munteenheid tegen wissellende koersen en provisies. Ook in de meeste hotels zijn er wisselbalies. Je kan gewoon contante guldens, dollars of Duitse Marken wisselen. Bij het wisselen van Travellercheques en/of opname van geld met je creditcard wordt een commissie van 2 tot 8 % berekend. Bij het wisselen ontvang je een bewijs. Bewaar deze bewijzen goed. Soms wordt om uw paspoort gevraagd. Het kan gebeuren dat uw geld op echtheid gecontroleerd wordt in verband met de roulatie van vals geld. Wissel niet al je geld in een keer in verband met de (dagelijkse) devaluatie van de roebel!

In Moskou kan je steeds meer met een creditcard betalen. Tegenwoordig kan er zelfs op enkele plaatsen in het centrum gepind worden. Aangezien de banken gunstige wisselkoersen hanteren is het niet aan te raden om op straat.

Hotels in Rusland

Hotelovernachtingen in Rusland zijn over het algemeen vrij prijzig, hoewel de prijzen de afgelopen tijd flink gedaald zijn. De buitenlandse bezoeker is over het algemeen "veroordeeld" tot hotels die grofweg in twee categorieën vallen: luxehotels ('western-style') en goedkopere ex-sovjet hotels. Er bestaan weinig middenklasse hotels. In Moskou bijvoorbeeld, zijn vrij veel luxe (4 en 5 sterren) hotels en nauwelijks mogelijkheden voor auto- en rugzaktoeristen. De meeste luxehotels liggen binnen een straal van 15 minuten met de metro of auto van het centrum van Moskou. Ex-sovjet hotels liggen meestal iets verder weg, maar er zijn er een paar in het centrum.

De mogelijkheden voor reizigers met een krap budget zijn heel beperkt. Sommige ex-sovjet hotels hebben kamers voor minder dan $50. De service zal dan niet veel voorstellen en de inrichting is armoedig.

Bij aankomst in het hotel moet je paspoort en visum gereedhouden. Vaak zal men je paspoort bij de receptie achterhouden. Het is echter je goed recht je paspoort terug te vragen. Men zal hierover echter wel moeilijk doen. Een kopie van je paspoort wil nog wel eens uitkomst brengen. Per kamer zal een sleutel worden verstrekt. Bij het verlaten van de verdieping dient de sleutel te worden ingeleverd bij de dezjoernaja (etagereceptioniste), of als je het hotel verlaat bij de receptie in de hal als er geen dezjoemaja aanwezig is. Je krijgt daar een hotelkaartje voor terug wat bij de ingang van het hotel moet worden getoond en waarmee je later bij de receptie of de afdeling weer je sleutel kan terugkrijgen. Bij kleine problemen, of als je bijvoorbeeld thee wilt, kan de dezjoemaja helpen. Het hotel is 24 uur per dag geopend. De kamers zijn veelal vrij ruim opgezet en voorzien van twee, los van elkaar staande, bedden. Alle faciliteiten waarover een gemiddelde hotelkamer dient te beschikken zijn aanwezig. Vaak zijn er echter dingen stuk, is de wc-bril gebroken, is er geen koortje en is er vrijwel altijd géén stopje voor het bad. Er zijn vaak voldoende kleine handdoeken aanwezig (voldoen ook uitstekend als stopje voor het bad). Een eigen badhanddoek zelf meenemen is geen overbodige luxe.

De hoorn van de telefoon op je kamer kan je 's nachts beter naast de haak leggen. Het komt helaas steeds vaker voor dat "dames" en "heren" hun diensten midden in de nacht telefonisch aanbieden. Helaas kom je deze "dames" en "heren" ook steeds vaker in de lobby's van de hotels tegen (óók in de vijf sterren hotels!). Ze zijn echter zelden opdringerig.

Klimaat

Rusland kent, op het tropisch klimaat na, alle klimaten, variërend van het arctisch klimaat in het noorden tot het subtropisch klimaat in het zuiden. Het meest voorkomend is het landklimaat.
In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat. De winter duurt daar van november tot april. De temperatuur kan dan dalen tot dertig graden onder het vriespunt, met een extreme kou in Oost-Siberië (temperaturen van -70 graden in Werchejansk).

Het Europese gedeelte van Rusland kent een continentaal klimaat. De zomermaanden zijn juni, juli en augustus. Dan komen maximumtemperaturen van 35 graden voor. De meeste regen valt in juni en juli (korte hevige buien).

Bij de gedachte aan Moskou denkt iedereen vaak aan extreme kou en sneeuw. Toch schijnt er de zon in de maanden mei, juni en juli vaker en langer dan in de meeste Noord-Europese steden. In Moskou (landklimaat) wordt het in de zomer gemiddeld 22 graden. In de winters (van november tot april) wordt het gemiddeld -5 graden met een gemiddelde van slecht één uur zon. Juli en augustus zijn de natte maanden met ongeveer de helft van de Nederlandse neerslag. In de wintermaanden ligt de gemiddelde nacht temperatuur ver onder het vriespunt (tot -20 graden) . De kou voelt echter droog aan.

Koud in de Winter
Winters in Rusland duren lang, vooral in het Noorden van Rusland dat zich bevind in een pool- en toendraklimaat. De winter duurt daar van november tot april. In de winter kan de temperatuur dalen tot dertig graden onder 0

Zomermaanden
In het Noorden duren de zomers korter kan de populaire badplaatsen aan de zwarte zee. In het zuiden duurt de zomer van april tot oktober. In het noorden duurt de zomer maar 3 maanden - juni, juli en augustus. Het Europese gedeelte van Rusland heeft een continentaal klimaat. De zomermaanden zijn juni, juli en augustus, de temperatuur kan dan oplopen tot maximaal 35 graden. De meeste neerslag valt in december en januari. Maar ook in de zomermaanden kan er een regenbui vallen. In tegenstelling tot Nederland kennen ze in Rusland korte, hevige buiien. In Moscou regent het in de lente (maart en april) het minst


Temperatuur in Rusland

Neerslag in Rusland

Ligging en grootte

Rusland is het grootste land ter wereld met een oppervlakte van 22 miljoen vierkante kilometer. Het beslaat hiermee een zesde deel van de gehele aardoppervlakte. De afstand van west naar oost is meer dan 10.000 kilometer en de afstand van noord naar zuid bedraagt 5.000 kilometer. Ter vergelijking: het is tweemaal zo groot als Brazilië en meer dan 400 maal zo groot als Nederland. Het ligt op twee continenten: Europa (het gedeelte ten westen van Moskou) en Azië (het gedeelte ten oosten van Moskou). Rusland grenst onder andere aan Finland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Turkije, Iran, Afghanistan, China en Mongolië. Daarnaast wordt Rusland omsloten door een aantal zeeën, zoals de Barentszzee, de Zwarte Zee en de Noordelijke IJszee.

Er zijn in totaal 11 tijdzones; als in het oosten de zon opgaat, wordt het in het westen al weer donker. Er wonen in het GOS ongeveer 280 miljoen mensen.De bevolking van het GOS bestaat uit ongeveer 200 etnische groepen. Ongeveer driekwart van de bevolking bestaat uit Russen, Oekraïners, Witrussen en Polen (Slavisch groepen genoemd). De belangrijkste minderheden zijn de Tukse, Kaukasische, Fins-Oegrische, Baltische en Mongoolse volkeren. In Siberië leven ongeveer 30 inheemse bevolkingsgroepen. Sommige groepen onderhouden hun eigen taal en cultuur.

In de afgelopen tien jaar is de ontwikkeling in het voormalige USSR mede door de Perestroika (herstructerering) en glasnost (openheid) erg snel gegaan. Voormalige Oostbloklanden werden zelfstandiger, de muur werd gesloopt en het ijzeren gordijn geopend. Het land wordt steeds makkelijker te bereizen voor de toeristen en de voorzieningen worden steeds beter.Rusland is een democratische federatie (een verbond van samenwerkende staten) en maakt deel uit van het GOS, het Gemenebest van (op dit moment 15) Onafhankelijke staten.

Openbaar Vervoer

Moskou beschikt over een uitgestrekt metronetwerk. De metro is dan ook de snelste en meest efficiënte manier van vervoer in Moskouo. De metrostations zijn boven de grond te herkennen aan de letter M. Onder de grond bevinden zich de meest prachtige metrostations, waarvan enkele zelf een toeristische attactie zjn. De mooiste stations zijn o.a. Teatralnaja, Kropotkinskaja en Beloroesskaja. De metrolijnen omvat 10 verschillende routes die de gehele stad en de voorsteden bestrijken. Een metrorit wordt betaald met een geel, plastic muntje (Zjeton). Deze worden in de metrostations verkocht voor een vaste prijs. Met behulp van dit muntje kan je diverse malen overstappen, zolang je de metrostations maar niet verlaat. De muntjes worden momenteel echter vervangen door kaarten met een magnetische strip waarmee je 20 tot 60 maal een metrorit kunt maken. Helaas zijn de stationsnamen voor westerse toeristen niet altijd gemakkelijk te lezen aangezien deze in het Cyrillische schrift worden weergegeven.

Naast de metro beschikt Moskou over een uitgebreid bus-, trolley- en tramlijnennetwerk. De meeste bussen hebben stopplaatsen bij de metrostations waardoor het overstappen erg makkelijk is. Tijdens de spitsuren zitten de bussen en metro's vaak erg vol. Een bushalte herkent men aan de letter A, de haltes van de trolleybus aan de letter T en een tramhalte herkend men aan een transparant bord met de letters TP in het Cyrillisch. Bij het instappen moet je het buskaartje afstempelen in de stempelautomaat.

De taxistandplaats wordt aangeduid door de groen geblokte letter T. Het is verstandig om alleen officiële taxi's te nemen hoewel de particuliere taxi's vaak goedkoper zijn. De officiële taxi's zijn te herkennen aan de gele kleur met een zwart geblokt patroon op het dak. Een taxi kan je bestellen bij de receptie van het hotel, waarbij je de tijd en de bestemming opgeeft. Je krijgt daar een bevestiging met het nummer van de taxi. De taxi's die voor de meeste hotels staan te wachten, rijden meestal niet voor het officiële tarief. Je moet met de chauffeur een prijs afspreken. Dit geldt ook voor taxi's die je langs de weg aanhoudt. Vrije taxi's hebben een groen licht aan om aan te geven dat ze vrij zijn.

In de zomer is het aan te bevelen om een boottocht te maken over de rivier Moskva. De boten leggen aan bij de belangrijkste bezienswaardigheden en zijn een goede manier om een indruk van de stad te krijgen. Na het verlaten van de boot, moet bij het opstappen weer een kaartje gekocht te worden. Het beginpunt van de boottochten ligt tegenover het station Kievskij.

Post en Telefoon

In de postkantoren en in de hotels worden gewone postzegels verkocht voor op briefkaarten en brieven. Aangezien de internationale post langzaam en inefficiënt werkt, duurt het minstens twee tot drie weken voordat de post in Nederland aankomt. Het is aan te raden om alleen ansichtkaarten te versturen.

Vanuit de meeste hotels kunnen faxen, telexen en telegrammen verstuurd worden. Vanuit je hotelkamer kan je kosteloos een nummer in dezelfde stad bellen. Bellen naar Nederland vanaf de hotelkamer is - door een sterke modernisering van de het telecommunicatiesysteem - tegenwoordig mogelijk. Vergeet vooral niet eerst de kosten na te vragen; in Rusland is bellen vanuit hotelkamers erg duur! Bij de receptie is vaak ook een openbare cardphone (cards te verkrijgen in de receptiehal). Ook je mobiele telefoon (KPN-abonnement) kan je in en nabij grote steden goed gebruiken.

Reistijden en Feestdagen

Beste reistijd
Over het algemeen kun je zeggen dat de winters in Rusland lang en koud zijn en de zomers kort en warm. De beste reistijd is tussen mei en oktober afhankelijk van uw reisbestemming. Juli en augustus zijn de warmste maanden. In de maanden mei, juni, september en oktober is het aangenaam, vooral in de toeristische streken in het zuiden van Rusland.

Feestdagen

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag (Novy God)
 • 2 januari - Tweede Nieuwjaarsdag
 • 7 januari - Russisch-ortodox kerstmis
 • 8 maart - Internationale Dag van de Vrouw
 • eerste paasdag
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 2 mei - Viering van de Lente
 • 9 mei - Dag van de Overwinning
 • 12 juni - Onafhankelijkheidsdag
 • 7 november - Dag van Verzoening en Harmonie (voorheen de Viering van de Oktoberrevolutie)
 • 12 december - Dag van de Constitutie (grondwet)
Oud en nieuw is voor de Russen het belangrijkste winterfeest. Dit komt omdat het kerstfeest na de oktoberrevolutie afgeschaft werd vanwege het religieuze karakter ervan. Het kerstfeest is inmiddels weer in ere hersteld. Dit is niet het geval voor de bijbehorende kerstrituelen. Het Russische 'Novy God' lijkt enigszins op ons kerstfeest. Vanaf 20 december worden overal jolka's (nieuwjaarsbomen) en diverse versierselen verkocht. Op oudejaarsavond stellen de Russen een uitgebreid diner samen en om 23.30, een half uur voor het nieuwe jaar gaan ze aan tafel. Na middernacht vloeit de champagne rijkelijk en zingen en dansen ze om het nieuwe jaar goed in te leiden.

Als een feestdag in het weekend valt, dan wordt die feestdag doorgeschoven naar de eerstvolgende werkdag.

Republieken

Republiek

Hoofdstad

Aantal inwoners

Oppervlakte in km2

Rusland
Oekraine
Oezbekistan
Kazakstan
Wit Rusland
Azerbeidzjan
Georgië
Tadzjikistan
Kirghiszstan
Turkmenie
Armenië

Moskou
Kiev
Tasjkent
Alinm Ata
Minsk
Baku
Tbilisi
Dushanbe
Runze
Ashkhabad
Jerevan

148 miljoen
51 ,7 miljoen
19,9 miljoen
16,5 miljoen
10,2 miljoen
7 miljoen
5,4 miljoen
5,1 miljoen
4,3 miljoen
3,5 miljoen
3,3 miljoen

17.100.000
603.700
447.000
2.700.000
207.600
86.600
69.700
143.100
198.500
488.100
29.800

Taal

Moskou is een goede plaats om een eerste indruk krijgen van de veelzijdigheid van het land. Je treft hier mensen uit alle delen van het GOS en door de belangrijke rol die Moskou heeft, is het ook een internationale toeristische attractie. In het GOS worden ongeveer 150 talen gesproken en nog enige dialecten. Bijna alle 287 miljoen inwoners spreken Russisch, waardoor de multinationale bevolking goed met elkaar kan communiceren. Je verstaanbaar maken in Moskou is over het algemeen geen probleem. Er is er altijd wel iemand te vinden die Duits, Frans of Engels spreekt. Het percentage Russen buiten de grote steden dat een vreemde taal spreekt, is gering.

Het Russisch is een Cyrillisch schrift en het alfabet bestaat uit 33 tekens. Wanneer je een bezoek brengt aan Rusland is het handig om de tekens van het Russische alfabet te leren, zodat je bijvoorbeeld namen van straten en metrohaltes kan lezen.

Tijdsverschil

Rusland kent 11 tijdzones. In Moskou en Sint Petersburg is het 2 uur later dan in Nederland. In het laatste weekend van maart gaat de zomertijd in, die duurt tot het laatste weekend in oktober.

Toiletten en hygiëne

Weinig restaurants, bar en café's hebben een toilet. Als er wel toiletten zijn, zijn deze niet hygiënisch en verre van schoon te noemen. In Rusland kan je dan ook het beste de toiletten in openbare gelegenheden vermijden. Het is geen overbodige luxe om zelf toiletpapier mee te nemen. Veelvuldig en grondig handen wassen is altijd aan te raden na een bezoek aan het toilet. In de hotelkamers worden de toiletten in de meeste gevallen dagelijks schoongemaakt en is er vaak wel toiletpapier aanwezig. In de treinen moeten de toiletten officieel 3 keer per dag schoongemaakt te worden, afhankelijk van de bemanning wijst de praktijk echter nogal eens anders uit. Een fooitje wil de Provodnik (de wagonbeheerder ) nog wel eens bewegen goed voor de wagon te gaan zorgen, als hem dat te verstaan wordt gegeven.

Voltage

In het GOS is de stroomspanning 220 Volt en de stekkers zijn over het algemeen dezelfde als in Nederland. Voor sommige contactdozen heb je een verloopstekker nodig aangezien de de pennen iets dikker zijn. Ook in de Transiberië Express kan je over 220 Volt beschikken.

Winkelen

De winkels in Moskou openen zelden de deuren voor 10.00 uur en zijn geopend tot 19.00 of 21.00 uur. De meeste winkels sluiten 's middags van 13.00 tot 14.00 uur of van 14.00 tot 15.00 uur. De warenhuizen zijn doorlopend geopend van 8.00 tot 21.00 uur. Op zondag zijn de winkels beperkt geopend.

Als je een artikel koopt in een Russische winkel of dagcafé, dan gaat dat iets anders dan bij ons. Je zoekt namelijk eerst het artikel uit, onthoudt de prijs, betaalt dat bedrag aan de kassa, gaat met de kassabon weer terug naar de balie waar het artikel stond, overhandigt deze bon en krijgt het artikel overhandigd (soms wordt voor de verpakking ervan weer doorverwezen naar een andere balie). De meeste hotels hebben in de hal kiosken waar je kranten, kleine souvenirs, drankjes, versnaperingen, postzegels en kaarten kan kopen.

Veel Moskovieten kopen hun groenten, vlees en fruit op de markten. Het is aan te bevelen om vroeg naar de markt te gaan, later op de dag zijn de meeste producten uitverkocht.

Contact opnemen

 • Contactinfo
  Bottelrooslaan 14
  5552 RB Valkenswaard

  (0031) 040 252 2331
 • Mail ons
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.